Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

tovima.gr - ΟΗΕ: Η Γαλλία ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός

tovima.gr - ΟΗΕ: Η Γαλλία ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός: Για πολλούς οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει. Κι ενώ αρκετοί τουρίστες έχουν επιλέξει τους προορισμούς που θα επισκεφθούν, ο ΟΗΕ δημοσίευσε στοιχεία γ...

Το Πάσχα στη Γαλλία


Το Πάσχα στη Γαλλία (καθολικό Πάσχα) γιορτάστηκε φέτος στις 27 Μαρτίου αλλά, αφού το δικό μας ορθόδοξο Πάσχα ξέρουμε πώς γιορτάζεται, δεν χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βίντεο!!!


Γαλλία: Η οργή φουντώνει - Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Le FLE à la Une: UNE PROMENADE À STRASBOURG.

Μέχρι να γυρίσω από το Στρασβούργο, με το δικό μου reportage ... δείτε αυτό:

Le FLE à la Une: UNE PROMENADE À STRASBOURGDe retour au Portugal, a...: UNE PROMENADE À STRASBOURG De retour au Portugal, après un voyage d'études à Bruxelles, voici une vidéo sur la ville de Strasbourg po...

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μία ενδιαφέρουσα και άκρως επαγγελματική ανάλυση για την παράστασή μας "Ακροβατώντας ...στον Κενώ" από τον Αντώνη Μπαλάσκα

ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ...ΚΕΝΩ
Εκεί που λες έχουμε διαλυθεί γενικότερα, με μια κυβέρνηση που δεν έχει ιδέα ποια χώρα διοικεί (αν διοικεί). Εκεί που βλέπεις συνεχώς την παντελή έλλειψη των πάντων, πολλώ μάλλον της παιδείας, να σου ένα γεγονός που σου επιτρέπει να ελπίζεις!!! Να μια παράσταση από τα νιάτα που λες «όχι θα πάμε καλύτερα», σε πείσμα όλων των ηλιθίων ιθυνόντων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Β2, Β3 και Β5 του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς μας προσκάλεσαν στην θεατρική τους παράσταση "Ακροβατώντας στον ...Κενώ".
Χθες βράδυ στο Θεατράκι Χηλής κι όχι Χιλής όπως λανθασμένα αναγράφεται πολλές φορές (από τη Χηλή της Τουρκίας (τουρκικά: Şile), η κεντρική οδός της Καλαμαριάς φέρει το όνομα της προσφυγικής πατρίδας των Ελλήνων, που ήρθαν το 1922) στην Καλαμαριά εγένετο φως! Και πολύ γέλιο φυσικά!!
Η παράσταση στηρίχτηκε στο έργο "Ασκήσεις Ύφους" του Ρεημόν Κενώ.
Τα παιδιά διάλεξαν και παρουσίασαν 9 ασκήσεις ύφους σε παραλλαγή:
Σημειώσεις
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Ανάκριση
Ακριβές
Η υποκειμενική άποψη (Psycho)
Κι άλλη υποκειμενική άποψη (Στο Κομμωτήριο)
Μάγκικο
Χωριάτικο
Αναπάντεχη Συνάντηση
Η προετοιμασία της παράστασης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος των Βιωματικών δράσεων Β' Γυμνασίου «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», με την αγαπημένη καθηγήτρια των γαλλικών Αναστασία Μεγαλοκονόμου. Ναι, ναι είναι η ίδια που λίγο καιρό πριν μετέφερε μια ομάδα μαθητών στη Νορμανδία, με εξαιρετική επιτυχία, στα πλαίσια των activités culturelles!!
Η παράσταση ξεκινούσε από την είσοδο με την υπεύθυνη καθηγήτρια των γαλλικών Αναστασία Μεγαλοκονόμου να υποδέχεται τον κόσμο, φορώντας μαύρο μακό μπλουζάκι, όπου εν είδει tableau vivant ήταν μεγαλοπρεπώς με άσπρα γράμματα η φράση « LA VIE EST BELLE» ( H ζωή είναι όμορφη). Το ίδιο και οι υπέροχες μαθήτριες-χορεύτριες (όλες με σπουδές στο χορό και κάτω από την εποπτεία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου κυρίας Μ. Παπαδοπούλου), ζωντανά tableaux vivants, με μπλουζάκια που έγραφαν «Οh, la, la….» στο μπροστινό μέρος και προκαλούσαν/προσκαλούσαν «Laisser tomber tes Problèmes» (Αφήστε στην άκρη ή ξεχάστε τα προβλήματα σας), φέρνοντας μας στο νου τα χορευτικά των Collectif Métissé με τη δροσιά τους.
Η πεντάδα των μαθητριών ήταν εξαιρετική, δημιουργώντας υφολογικά επεισόδια ή «ασκήσεις ύφους», μουσικοχορευτικά ιντερμέδια, μεταξύ των 9 θεατρικών παραλλαγών. Και δεν τους ξέφυγε τίποτε: κλασικός χορός, τζαζ, παραδοσιακός, χιπ-χοπ, βαλς και φυσικά μια απίθανη εκδοχή της Εντιθ Πιαφ (πως αλλιώς σε μια γαλλική παράσταση, ενός κειμένου που γράφτηκε στα 1947 émoticône smile )
Άλλωστε η παράσταση, εκτός από το θεατρικό μέρος, ήταν πολυμεσική, με ταυτόχρονη προβολή στην αρχή - αρχική σκηνή (παντομίμα) με τις «Σημειώσεις» του Κενώ – ενός ασπρόμαυρου φιλμ εποχής με το Παρίσι των αρχών της δεκαετία του 1950!
ΤΟ ΕΡΓΟ
«Με πόσους τρόπους μπορεί να περιγραφεί ένα ασήμαντο επεισόδιο, απ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην καθημερινή μας ζωή; Με 99 (ενενήντα εννέα) απαντά ο Ρεημόν Κενώ και ιδού η απόδειξη:
«Οι Ασκήσεις Ύφους», ένα από τα πιο διασκεδαστικά και, σίγουρα, το πιο πρωτότυπο βιβλίο στην Ιστορία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Σε κάποιο Παρισινό λεωφορείο, μιαν ώρα αιχμής, ένας αντιπαθητικός νεαρός ξεκινάει ένα καβγά με το διπλανό του «δι' ασήμαντον αφορμήν». Μ' ένα ανεξάντλητο καταιγισμό απολαυστικών ευρημάτων, ο Κενώ, ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς του αιώνα μας, παρουσιάζει 99 παραλλαγές του επεισοδίου». (Από το οπισθόφυλλο του Ραιημόν Κενώ, Ασκήσεις Ύφους, Ύψιλον, 1984, απόδοση Αχιλλέας Κυριακίδης)
«Σημειώσεις»
Σ’ ένα λεωφορείο της γραμμής S. Συνωστισμός. Ένας τύπος γύρω στα είκοσι έξι, καπέλο μαλακό με μια πλεξούδα στη θέση της κορδέλας, πολύ μακρύς λαιμός σα να του τον είχανε τραβήξει. Κόσμος κατεβαίνει. Ο περί ου ο λόγος αρπάζεται μ’ ένα διπλανό του. Τον κατηγορεί πως τον σπρώχνει κάθε φορά που κάποιος θέλει να περάσει. Τόνος κλαψιάρικος με κακές διαθέσεις. Καθώς βλέπει να ελευθερώνεται ένα κάθισμα, τρέχει και κάθεται.
Δυο ώρες αργότερα, τον ξαναβλέπω στην Κουρ ντε Ρομ, μπροστά στο σταθμό Σαιν Λαζάρ. Είναι μαζί μ’ ένα φίλο του που του λέει: «Πρέπει να ράψεις άλλο ένα κουμπί στο παλτό σου». Του δείχνει πού (στο πέτο) και γιατί.»
Αυτό ήταν όλο κι όλο το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Ρεημόν Κενώ. Δηλαδή, αυτή είναι η υπόθεση, ή μάλλον όχι απλώς η υπόθεση (σύνοψη) αλλά όλα τα γεγονότα. Ένα ασήμαντο καθημερινό επεισόδιο σ' ένα αστικό λεωφορείο του Παρισιού.
Αυτό που διαβάσατε ήδη παραπάνω ήταν μονάχα μία, συγκεκριμένα η πρώτη, από 99 διαφορετικές παραλλαγές με τις οποίες ο απίστευτος χιουμορίστας Κενώ έχει αφηγηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό. Συνεπώς το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο στη φόρμα "Παραλλαγές πάνω σ' ένα θέμα", που είναι πολύ συνηθισμένη μεν στη μουσική, αλλά είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο στη λογοτεχνία. Οι «Ασκήσεις ύφους» ήταν το πρώτο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Το βιβλίο γράφτηκε το 1947, με τον τίτλο Exercices de style, και κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 1984 από τις εκδόσεις Ύψιλον, με περίσσιο μεράκι σε απόδοση – κι όχι μετάφραση - του Αχιλλέα Κυριακίδη. Ο μεταφραστής έφερε εις πέρας ένα έργο που χρειαζόταν βαθιά συναίσθηση των υφολογικών μικροδιαφορών και κυρίως πολύ χιούμορ. Μάλιστα, επειδή τρεις από τις παραλλαγές είναι αδύνατο να μεταφραστούν από τα Γαλλικά σε άλλη γλώσσα, ο Κυριακίδης έγραψε τρεις δικές του (!), οι οποίες είναι απολύτως σύμφωνες με το πνεύμα του συγγραφέα.
Οι παιγνιώδεις «Ασκήσεις Ύφους» (1947) του Ρεημόν Κενώ αναπαράγουν σε ποικίλες εκδοχές μια στοιχειώδη και αφεαυτής ασήμαντη ιστορία. Κάθε εκδοχή διαφέρει από τις άλλες, ανάλογα με την οπτική γωνία και τη γλωσσική ιδιαιτερότητα του αφηγητή ή και το λογοτεχνικό πρότυπο βάσει του οποίου αναπτύσσεται (π.χ. «Ομοιοτέλευτο», «Σονέτο»). Το χιουμοριστικό αποτέλεσμα που παράγεται από την εναλλαγή τρόπων και προοπτικών (και την ειρωνική αντίστιξη ανάμεσα στο ασήμαντο σταθερό περιεχόμενο και τον θρίαμβο της υφολογικής ποικιλίας) υπονομεύει τη λογοτεχνική σοβαροφάνεια δια της παρωδίας. Συγχρόνως όμως το έργο επιβεβαιώνει την ικανότητα της λογοτεχνικής γραφής να ελκύει την προσοχή του αναγνώστη (και να δημιουργεί ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα) ανεξάρτητα από το θέμα το οποίο πραγματεύεται.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ! ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ!












Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΣΑΤΙΑ - DÉCOUVREZ LE PARC DU PETIT PRINCE EN ALSACE

Όχι μόνο Eurodisney!!!
Το πρώτο πάρκο αφιερωμένο στον Μικρό Πρίγκιπα, τον ήρωα του διάσημου βιβλίου του Antoine de Saint –Exupery που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, άνοιξε το 2014 στη Γαλλία.
Το πάρκο ψυχαγωγίας θα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά αλλά και για…ενήλικες που θέλουν να ταξιδέψουν στην παιδική τους ηλικία και να ζήσουν για λίγο της μαγεία του ουρανοκατέβατου μικρού ξανθού αγοριού με το μακρύ κασκόλ.
Το πάρκο θα βασίζεται σε θεματικές ενότητες βγαλμένες μέσα από το βιβλίο, ενώ θα υπάρχουν και δύο μεγάλα αερόστατα. Ακόμη θα υπάρχει ένα ιπτάμενο μπαράκι, για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους.
Στο πάρκο θα υπάρχουν και μερικά ζώα όπως, πρόβατα αλλά και πεταλούδες, αλλά τα υπόλοιπα ζώα του βιβλίου, όπως η εξημερωμένη αλεπού και το δηλητηριώδες φίδι που έστειλε τον Μικρό Πρίγκηπα πίσω στον πλανήτη του, θα ζωντανέψουν με την βοήθεια ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Το πρώτο πάρκο αφιερωμένο στο Μικρό πρίγκηπα κόστισε 40.000.000 ευρώ. Θα ανοίξει στις αρχές Ιουλίου του 2014, έξω από την πόλη Ungersheim, στην περιοχή της Αλσατίας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρώτο επίγειο «σπίτι» του αγαπημένου ήρωα στο site του Πάρκου.


Les 39 sites français classés au patrimoine mondial de l'Unesco

AIRBNB : A DIFFERENT PARIS

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι στη Νορμανδία - Notre voyage éducatif en Normandie

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, στο γυμνάσιό μας εκπονήθηκαν προγράμματα πολιτιστικά και αγωγής σταδιοδρομίας.  Από τη συνεργασία δύο τέτοιων προγραμμάτων, προέκυψε το εκπαιδευτικό ταξίδι 18 μαθητών/τριών στη Νορμανδία της Γαλλίας από τις 9 – 12 Απριλίου 2016. 

Έμπνευση για την επιλογή της περιοχής αυτής αποτέλεσε η μεγάλη γκάμα από διεθνούς φήμης αξιοθέατα σε συνδυασμό με τη μεγάλη συγκίνηση που προκαλεί η επίσκεψη στον τόπο απ' όπου ξεκίνησε η απελευθέρωση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Παραθέτω το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε έτσι ώστε να διευκολυνθούν και άλλοι/ες συνάδελφοι/ισες στην υλοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
1. ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Στις 7.30 π.μ. συγκέντρωση μαθητών και μαθητριών στο και αναχώρηση προς το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με πούλμαν.
Αναχώρηση πτήσης Ryanair: 10.π.μ.
12.00 Άφιξη στο Μπωβαί, επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στην ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας, τη Ρουέν, (απόσταση 81 χλμ.) σε περίπου 1,5 ώρα. Πανοραμική ξενάγηση, στάση για φαγητό. 
Στη συνέχεια, επισκέψεις στις γραφικές πόλεις Ονφλέρ -  Ντωβίλ.
Άφιξη στo κέντρο της πόλης Καν για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Περιήγηση στο κέντρο της Καν, επίσκεψη στο κάστρο του 11ου αιώνα του Γουλιέλμου του Κατακτητή και στο Μεμόριαλ - μνημείο της Ειρήνης. Στη συνέχεια, αναχώρηση για το μουσείο της Απόβασης στην περιοχή Αρομάνς.
Το απόγευμα περιήγηση στην μικρή πόλη Μπαγιέ, επίσκεψη στο μουσείο όπου φυλάσσεται η περίφημη μεσαιωνική ταπισερί του Μπαγιέ και επιστροφή στο ξενοδοχείο
.
3. ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Αναχώρηση για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τη νησίδα Μον Σαιν Μισέλ (Λόφος του Αγίου Μιχαήλ). Επίσκεψη στο αβαείο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, παρατήρηση και συζήτηση για το φαινόμενο της παλίρροιας που είναι ορατό τη συγκεκριμένη ημέρα. Περιήγηση στα πλακόστρωτα στριφογυριστά δρομάκια της νησίδας. Αναχώρηση για Σεν Μαλό, την πετρόκτιστη πολιτεία που αποτέλεσε καταφύγιο κουρσάρων και πειρατών. Επίσκεψη στο φημισμένο Ενυδρείο και περιήγηση στα τείχη της πόλης. Επιστροφή στην Καν το βράδυ.

4. ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Αναχώρηση από την Καν με προορισμό το Μπωβαί. Αναχώρηση από Μπωβαί για Θεσσαλονίκη. Άφιξη στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και με πούλμαν αναχώρηση για το γυμνάσιο.
                                                                   Au Mémorial de Caën

                                                         Au Mont Saint Michel

                                                            Rue du Gros Horloge à Rouen

                                                        L'Abbaye aux Hommes à Caën

                                                       Devant la cathédrale de Rouen

                                                     Au Grand Aquarium de Saint Malo

                                                Au Musée du Débarquement à Arromanches                                          

                                                       Mémorial Caën

                                                         Mémorial Caën

                                       
                                                       Mémorial Caën

                                                      En route pour l'Abbaye de Saint Michel

                                                           Sur les Planches à Deauville

                                                                      À Saint Malo



                                             La mode pendant la 2ème Guerre Mondiale

                                                                        Caën




                                                        Aquarium Saint Malo

                                              Au Musée de la Tapisserie de Bayeux

                                                                    Honfleur

                                              Graffiti  à Caën
                                      Les eaux se sont éloignées - C'est l'heure de bouger!!!

C'est bientôt Pâques!!! Το Πάσχα έρχεται!!!

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

La fabrique à spécialités - Toutes les fiches pédagogiques

Ανακαλύψτε το Παρίσι ΔΩΡΕΑΝ!!! Πώς; Με τη βοήθεια μόνιμων κατοίκων. Découvrez Paris GRATUITEMENT!!! Comment? À l'aide des ses habitants.

Βρίσκεστε στο Παρίσι για διακοπές; Ψάχνετε έναν διαφορετικό τρόπο να ανακαλύψετε την πόλη χωρίς να ξοδευτείτε; Τίποτα καλύτερο από μια βόλτα με έναν Παριζιάνο, ερωτευμένο με την Πόλη του. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, θα βρείτε πολλές προτάσεις ιστοσελίδων γι'αυτό!

Vous êtes à Paris pour des vacances? Vous cherchez une manière différente pour découvrir la ville sans payer une fortune? Rien de mieux qu' une balade avec un Parisien, amoureux de sa Ville. Suivez le lien qui suit, vous y trouverez plusieurs suggestions de sites convenables!

http://www.parisinfo.com/decouvrir-paris/guides-thematiques/paris-gratuit/sorties-culturelles-gratuites-a-paris/les-visites-gratuites-a-paris


"Nuit debout " οι "Αγανακτισμένοι της Γαλλίας"

Τα 5 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Μικρό Πρίγκιπα (τα επιβεβαιώνει και η επιστήμη)

Εύρεση εργασίας στη Γαλλία - Χρήσιμες ιστοσελίδες

Θέσεις εργασίας στη Γαλλία

Θέσεις εργασίας για γιατρούς στη Γαλλία

Εάν ομιλείτε καλά γαλλικά χρειαζόμαστε ιατρούς για μακροχρόνιες θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Αναζητούμε ειδικευμένους Γαλλομαθείς ιατρούς για μακροχρόνια εργασία στη Γαλλία. Απαιτείται πολύ καλή γνώση γαλλικών.
http://www.doctorsabroad.gr/gr.france.html

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ 10 καρτέλες που αφορούν το Ανθρώπινο Σώμα!!! 10 Fiches Pédagogiques pour le Corps Humain à télécharger gratuitement!!!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το e-mail σας. Θα σας σταλεί ένας σύνδεσμος για το κατέβασμα. Υπέροχα σχέδια και χρώματα!!! Σκεφτείτε να τις πλαστικοποιήσετε!!!

Entrez votre adresse de messagerie et vous recevrez le lien de téléchargement!!!!
Beaux dessins et belles couleurs!!! Pensez à les plastifier!!!

http://revsquare-3.hs-sites.com/le-petit-quotidien/10-fiches-infographiques-sur-le-corps-humain?portalId=1588595&hsFormKey=3cd5a261a355157a0b96ccde2fe0e961&submissionGuid=1cad69b8-918c-4f09-91ce-ad878aea6f21#module_144988571200214329

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η αφίσα του Β5 για την παράστασή μας "Ακροβατώντας... στον Κενώ"

50 κορυφαία ρήματα σε ΕΙΚΟΝΕΣ!!! Video χρήσιμο σε τεστ ή εκπαιδευτική διαμονή!!!


Τα 50 κορυφαία ρήματα που χρησιμοποιούμε για να θέσουμε ερωτήσεις αλλά και για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις τεστ ή εκπαιδευτικής διαμονής. Χρησιμοποιούνται εικόνες και φωτογραφίες ενώ οι φράσεις κατασκευάζονται γύρω από τα ρήματα σε μορφή ερώτησης/απάντησης.


Le TOP 50 des verbes vous propose de vous familiariser à poser et répondre aux questions d'examen ou en séjour linguistique. Ce TOP 50 reprend les 50 verbes indispensables à connaître au travers des images et photos. Les phrases sont construites autour des verbes sous forme de questions / réponses