Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;;; 220 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν γαλλικά το 2011, και τα γαλλικά είναι η δεύτερη γλώσσα που διδάσκεται στον κόσμο!!!

Μαθαίνω Γαλλικά στη Γαλλία 
με την Azurlingua, στη Νίκαια!

Πλήρη προγράμματα ("all inclusive") στη Νίκαια για εφήβους μεταξύ 13 και 17 ετών.

Όπως εκατοντάδες άλλα αγόρια και κορίτσια όλων των εθνικοτήτων επιλέγουν τη διαμονή εκμάθησης γλώσσας, έτσι κι εσείς εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας για να μάθετε γαλλικά μέσω ενδιαφέροντων προγραμμάτων, ανακαλύπτοντας παράλληλα τη Νίκαια και την Κυανή Ακτή!




Ανακαλύψτε την Κυανή Ακτή παρακολουθώντας θερινά μαθήματα γαλλικών στην AZURLINGUA


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.azurlingua.gr/azurlingua/notre-ecole-de-francais.html

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η 14η Ιουλίου και η Γαλλική Επανάσταση - Le 14 juillet et la Révolution Française

H 14η Ιουλίου, επαναστατική ημέρα στο Παρίσι που καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, συνδυάζει σήμερα την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων με την φιλικότητα χορών και βεγγαλικών. Η κατάληψη της Βαστίλλης, στις 14 Ιουλίου 1789, εορτάζεται στη Γαλλία πάνω από έναν αιώνα.

Η κατάληψη της Βαστίλλης

Το ξεκίνημα της γαλλικής Επανάστασης, βρίσκει το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Την άνοιξη του 1789, οι εκπρόσωποι του κλήρου και των ευγενών δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στη σύγκληση των Γενικών Τάξεων. Τούτο οδήγησε τους εκπροσώπους της Τρίτης Τάξης (καλλιεργητές της γης και αστούς), στην ανακήρυξη της συνέλευσης των τάξεων σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση. Τον Ιούλιο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ φέρνει νέα στρατεύματα και αποπέμπει τον δημοφιλή υπουργό οικονομικών Ζακ Νεκέρ. Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου, ο λαός του Παρισιού καταλαμβάνει τα όπλα και κατευθύνεται προς ένα παλιό βασιλικό κάστρο, την Βαστίλλη. Μετά από αιματηρούς πυροβολισμούς, καταλαμβάνει το φρούριο και ελευθερώνει τους φυλακισμένους που ήταν μέσα.
Η άλωση της Βαστίλλης αποτελεί την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού κατά ενός συμβόλου του Παλαιού Καθεστώτος. Το κτήριο της Βαστίλλης κατεδαφίστηκε πλήρως τους μήνες που ακολούθησαν.
Η "εορτή της Ομοσπονδίας ", στις 14 Ιουλίου 1790, εορτάζει με μεγαλοπρέπεια τα πρώτα γενέθλια της επανάστασης.

Η εθνική εορτή

Στη συνέχεια, ο εορτασμός της 14ης Ιουλίου εγκαταλείπεται μέχρι την Τρίτη Δημοκρατία, όπου ο Λέων Γαμβέττας, επιθυμεί να εορτάσει τα θεμέλια του καθεστώτος. Με πρόταση του βουλευτή του Σηκουάνα, Benjamin Raspail, ο νόμος της 6ης Ιουλίου 1880 καθιερώνει την 14η Ιουλίου ως εθνική εορτή της γαλλικής Δημοκρατίας.
Τονίζεται εξαρχής ο πατριωτικός και στρατιωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης, με σκοπό την ανόρθωση της Γαλλίας μετά την ήττα του 1870. Το γεγονός αφορά όλους τους δήμους. Η εορτή ξεκινά με μια μεγάλη παρέλαση με πυρσούς, στις 13 Ιουλίου, το βράδυ. Την επομένη, οι καμπάνες της εκκλησίας και οι κανονιές ανακοινώνουν την παρέλαση, την οποία ακολουθούν ένα γεύμα, θεάματα και παιχνίδια. Οι χοροί και τα βεγγαλικά συμπληρώνουν τον εορτασμό.
Μετά την λιτότητα που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η 14η Ιουλίου 1919 εόρτασε μεγαλόπρεπα την νίκη. Με το ίδιο πνεύμα, η 14η Ιουλίου 1945 εορταζόταν τρεις μέρες πριν.

Η 14η Ιουλίου σήμερα

Η εορτή της 14ης Ιουλίου γνωρίζει πάντα μεγάλη επιτυχία. Στο Παρίσι, η παραδοσιακή στρατιωτική παράδοση στα Ηλύσια Πεδία αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής προετοιμασίας. Παντού γίνονται χοροί, φωταγωγίες και βεγγαλικά.
Οι πρόεδροι της 5ης Δημοκρατίας έφεραν κάποιες αλλαγές στη διεξαγωγή των εορτασμών της ημέρας. Για να ξανασμίξει με την παράδοση του επαναστατικού Παρισιού, ο Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’Εστέν έκανε παρέλαση των στρατευμάτων ανάμεσα στην πλατεία της Βαστίλλης και την πλατεία Δημοκρατίας.
Υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιττεράν, η 14η Ιουλίου 1989 υπήρξε μια δυνατή στιγμή του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Πολλοί ξένοι αρχηγοί κρατών παρακολούθησαν την «Μασσαλιώτιδα», ένα θέαμα του Ζαν-Πωλ Γκουντ (Jean-Paul Goude).
Το 1994, γερμανοί στρατιώτες του κοινού στρατιωτικού σώματος, Eurocorps, συμμετέχουν στην παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία σε δείγμα συμφιλίωσης.
Από την εκλογή του Προέδρου Σιράκ, πολλοί νέοι απ’όλη τη Γαλλία και στρατιωτικοί, είναι καλεσμένοι στην δεξίωση που δίνεται στον κήπο του προεδρικού μεγάρου στα Ηλύσια Πεδία μετά την παρέλαση.
Ας παρακολουθήσουμε και ένα σχετικό με τη Γαλλική Επανάσταση βίντεο για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες που ευνόησαν το ξέσπασμά της.

Ένας φίλος αποχαιρετά τη Θεσσαλονίκη - Ρεπορτάζ - Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης

Ένας φίλος αποχαιρετά τη Θεσσαλονίκη - Ρεπορτάζ - Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώνοντας την τετραετή θητεία του στη Θεσσαλονίκη ως γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο Κριστόφ Λε Ριγκολέρ αποχωρεί με τις καλύτερες αναμνήσεις από την πόλη, έχοντας ταυτόχρονα βιώσει τις πλέον επώδυνες στιγμές των τελευταίων ετών για τη χώρα του.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Γάλλου Πρόξενου στην εκπομπή "Στο μπαλκόνι με τον Christophe Le Rigoleur" στο βίντεο που ακολουθεί!!!


Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Νίκαια: Ο παράδεισος στη Γαλλική Ριβιέρα!!!

Νίκαια. στη Γαλλική Ριβιέρα: Επισκεφτείτε τη Νίκαια το τουριστικό θέρετρο των γαλλικών ακτών της Μεσογείου μαθαίνοντας τα πάντα για τα αξιοθέατα της από τον καλύτερο τουριστικό οδηγό.

Et les francophones, cliquez ici:
https://www.nice.fr/fr/patrimoine-et-culture

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Vues aériénnes de Nice, France - Εναέριες λήψεις της Νίκαιας στη Γαλλική Ριβιέρα

Για ένα πανόραμα της Γαλλικής Νίκαιας κάντε κλικ εδώ:  Nice, France:

Η Νίκαια (γαλλικά Nice) βρίσκεται στη νότια Γαλλία και βρέχεται από τις ακτές της Μεσογείου. Αποτελεί πρωτεύουσα της Γαλλικής Ριβιέρα (Côte d'Azur) και ο πληθυσμός της την κατατάσσει στην πέμπτη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Το μεσογειακό κλίμα και η γεωγραφική της θέση την αναγάγουν σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και μάλιστα το "παρατσούκλι" της πόλης είναι "Nice la belle" που σημαίνει η όμορφη Νίκαια. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, όπως και για τη σημαντικότητα του λιμανιού της αλλά και την ιδιαίτερη στρατηγική της θέση, κατά τη διάρκεια της ιστορίας η πόλη άλλαξε αρκετές φορές κυρίαρχο. Στην περιοχή της Νίκαιας έχει βρεθεί ο οικισμός Terra Amata η σύσταση του οποίου υπολογίζεται πριν από 400.000 χρόνια. Θεωρείται από τους παλαιότερους ανθρώπινους οικισμούς και από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τη φωτιά. Η επίσημη ίδρυση της Νίκαιας τοποθετείται στα 350 π.Χ. όταν οι Έλληνες της Μασσαλίας δημιούργησαν τον οικισμό και το λιμάνι δίνοντας του το όνομα Νίκαια προς τιμή της θεάς Νίκης, λόγω της υπερίσχυσης τους ενάντια σε ένα γειτονικό λαό. Σήμερα η οικονομία της Νίκαιας βασίζεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, στις κατασκευές και το εμπόριο που συντελείται μέσω του λιμανιού, αλλά και την αλιεία, που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. Τέλος σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταβείτε στην Νίκαια σίγουρα δε θα δυσκολευτείτε αφού το διεθνές αεροδρόμιο της περιοχής (Aéroport Nice Côte d'Azur) είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Γαλλία και παρέχει ανταποκρίσεις προς αναρίθμητους προορισμούς.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Vous pouvez le dire en français - Football - Langue française et langues de France - Ministère de la Culture et de la Communication

Vous pouvez le dire en français - Football - Langue française et langues de France - Ministère de la Culture et de la Communication: La France accueille l’EURO 2016 du 10 juin au 10 juillet. Le succès des championnats de football témoigne de la vitalité des pratiques sportives dans notre pays. Si le sport est un puissant vecteur d’épanouissement de l’individu, la langue, qui est le premier lien qui unit les hommes dans la cité, joue, comme lui, un rôle éminent de cohésion sociale.

Tour de France: Παρουσιάστηκε η διαδρομή του 2016 και ξεκινάει από τη Νορμανδία και το Mont Saint Michel!!!

Η διαδρομή του Tour de France του 2016 παρουσιάστηκε σε μια λαμπρή τελετή.
Στις 2 Ιουλίου του 2016, το μαγευτικό Μον Σεν Μισέλ θα υποδεχτεί τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου στην εκκίνηση του Γύρου της Γαλλίας.

Η διαδρομή είναι φτιαγμένη για τους ποδηλάτες που ειδικεύονται στα ανηφορικά κομμάτια, αν και σε γενικές γραμμές η κατάσταση του χρόνου θα είναι πιο ισορροπημένη.
Ο κάτοχος του τίτλου, Κρις Φρουμ, τόνισε πως κάθε χρόνο ο αγώνας είναι εξαιρετικά δύσκολος και επίπονος.
Οι ποδηλάτες σπρίντερ θα έχουν την ευκαιρία τους να ξεφύγουν στην κατάταξη σε επτά ετάπ τα οποία έχουν σχεδιαστεί με τερματισμό σε ευθεία.
Συνολικά θα υπάρχουν 28 ανηφορικά κομμάτια, τρία περισσότερα από τον αντίστοιχο αγώνα του 2015.
Τέσσερα ετάπ περιλαμβάνουν τερματισμό σε βουνό.
Οι περισσότεροι ποδηλάτες έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, παρακολουθώντας ένα προς ένα τα ετάπ της διαδρομής για το 2016.
Οι διοργανωτές πάντως έχουν δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην εκκίνηση από το Μον Σεν Μισέλ, θεωρώντας πως θα προκαλέσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον με την εικόνα από το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.



                                           

Ακολουθεί η επίσημη ιστοσελίδα του TOUR DE FRANCE 2016 POUR LES FRANCOPHONES :
http://www.letour.fr/le-tour/2016/fr/