Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Des Voeux pour l'année 2017

Ας υποδεχτούμε την καινούρια χρονιά με τις ευχές του JACQUES BREL την 1η Ιανουαρίου 1968 στο ραδιόφωνο Europe 1.
"Σας εύχομαι άπειρα όνειρα
και την τρελή μανία να πραγματοποιήσετε μερικά από αυτά. Σας εύχομαι να αγαπήσετε αυτό που πρέπει
να αγαπήσετε και να ξεχάσετε αυτό που πρέπει να ξεχάσετε. Σας εύχομαι πάθη, σας εύχομαι 
σιωπές, σας εύχομαι να σας ξυπνούν
κελαιδίσματα πουλιών και γέλια παιδιών.
Σας εύχομαι να σέβεστε τις διαφορετικότητες
των άλλων, διότι την τιμή και την αξία
του καθενός συχνά πρέπει να τις ανακαλύψουμε. Σας εύχομαι να αντισταθείτε στην στασιμότητα, στην απάθεια και στις αρνητικές αξίες τις εποχής μας. Σας εύχομαι τέλος να μην σταματήσετε ποτέ
την αναζήτηση, την περιπέτεια, να μην αρνηθείτε την ζωή, τον έρωτα και την αγάπη
διότι η ζωή είναι μια υπέροχη περιπέτεια και κανείς λογικός δεν πρέπει να την αρνηθεί χωρίς να δώσει
μια σκληρή μάχη. Σας εύχομαι προ πάντων να είστε ο εαυτός σας, και κατά συνέπεια να είστε υπερήφανοι
γι αυτό που είστε και ευτυχείς, διότι
η ευτυχία είναι η πραγματική μας μοίρα."
Bonne et heureuse année 2017!


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

La crêperie de notre Collège en pleine action avant les vacances!!! - Η κρεπερί του Γυμνασίου μας σε δράση πριν τις διακοπές!!!

Για δεύτερη χρονιά άνοιξε και φέτος η κρεπερί του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Η ιδέα ξεκίνησε από πέρυσι, τελευταία μέρα μαθημάτων πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και αγαπήθηκε από τα παιδιά του σχολείου. Έτσι, σκεφτήκαμε να το επαναλάβουμε και φέτος. Παρόλο που στο Γυμνάσιό μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένη κουζίνα, επιστρατεύσαμε τον εξοπλισμό από τα σπίτια μας. Εξαιρετικά χρήσιμη η συμβολή της κυρίας Χαρούλας Γουσιοπούλου, η οποία, με χαρά, όχι μόνο έφερε κρεπιέρα και βαφλιέρα από το σπίτι της αλλά ξεκίνησε τη διαδικασία για να τη δουν τα παιδιά και να συνεχίσουν. Στη συνέχεια, στη δραστηριότητα ήρθε να συνδράμει με τον εξοπλισμό της (κρεπιέρα 6 θέσεων) και η κυρία Σούλλα Ιακώβου, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας αλλά και Νομικός
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι χορηγός μας ήταν και φέτος ο Φούρνος του Άη Γιάννη!!! Με ένα τηλεφώνημα στην κυρία Δέσποινα, εξασφαλίσαμε γάλα, αυγά και αλεύρι για τη δραστηριότητά μας και την ευχαριστούμε θερμά!!!

Pour la deuxième fois, la Crêperie du 9ème Collège de Kalamaria a ouvert ses portes pour fêter le dernier jour des cours avant les vacances de Noël. C'est une action de l'année dernière qu'on a décidé de répéter au plaisir de nos élèves. Malgré l'absence d'une cuisine équipée, on a tout apporté de chez nous. Et, cette année, madame Goussiopoulou, notre chère collègue, a offert ses appareils pour les crêpes et les gauffres et a commencé la procédure pour que les enfants puissent continuer. Ensuite, madame Soulla Iakovou, professeur de notre collège, est venue avec sa crepière, nous aider!
Il ne faut pas oublier que notre fournisseur a été, encore cette année, la boulangerie de Ai-Giannis, qui se trouve à proximité de notre école!!! Un petit coup de fil à madame Despoina et on a eu du lait, des oeufs et de la farine pour notre activité!!! Nous la remercions du fond de notre coeur!!!


Η κυρία Γουσιοπούλου επί τω έργω, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά!




Το θρανίο - κουζίνα!!!


Η κυρία Μεγαλοκονόμου με μαθητές - σεφ του Α5!!!

Στις 22 Δεκεμβρίου, με τα παιδιά της Β' Γυμνασίου, φάγαμε γαλλικό πρωινό που περιλάμβανε γαλλική μπαγκέτα, κρουασάν, μαρμελάδα και νουτέλα καθώς και μπισκότα πτι-μπερ. Ήταν μια ευκαιρία να συνδέσουμε την ενότητα 4 του σχολικού μας βιβλίου με την πραγματικότητα!!!
Le 22 décembre, avec les élèves de la deuxième classe, on a pris un petit déjeuner français, constitué par de la baguette, des croissants, de la confiture, du nutella ainsi que des biscuits petit-beurre. C'était une occasion de lier l'unité 4 du manuel scolaire avec la réalité!!!





Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

L’histoire et ...la recette de la bûche de Noël

Pour apprendre l'histoire de la bûche de Noël en France et pour essayer la recette, cliquez sur le lien qui suit:

http://www.soscuisine.com/blog/histoire-buche-de-noel/?lang=fr

Χριστουγεννιάτικος Κορμός στη Γαλλία - η ιστορία του καθώς και η "συνταγή"

Επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την ιστορική προέλευση του Χριστουγεννιάτικου Κορμού!!!
http://ruesavoir.com/gr-civ/cuisine/gr-buche/

Είναι το γλυκό του ρεβεγιόν. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Είναι ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα, που θα το απολαύσετε μαζί με τους καλεσμένους σας ή και οικογενειακά τις γιορτινές μέρες και μάλλον θα χρειαστεί να το φτιάξετε πάνω από μία φορά, αφού θα γίνεται ανάρπαστο.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
180 γραμμ. κουβερτούρα
5 αβγά
180 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
12 κουταλιές νουτέλα
700 γραμμ. περίπου κριμ τσιζ
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για τη διακόσμηση
300 γραμμ. κουβερτούρα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
* Πρώτα θα ετοιμάσετε το παντεσπάνι. Θα χτυπήσετε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σας. Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα. Προσθέτετε τους κρόκους που έχετε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέστε στο μείγμα της κουβερτούρας.
* Σε ένα ταψί 28x38 εκ. απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι. Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. (Το παντεσπάνι σας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα μήνα.)
* Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζετε το κριμ τσιζ, τη νουτέλα και το κονιάκ. Σε πάγκο ή στο τραπέζι σας στρώστε αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίστε το παντεσπάνι. Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.
* Καλύψτε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας. Από πάνω πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Ο χιονισμένος κορμός σας είναι έτοιμος.